ΠΡΟΛΗΨΗ
Πρόληψη αλλεργίας. Υπάρχει;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ ορισμένες αλλεργίες μπορεί να είναι και απειλητικές για τη ζωή.
Υπάρχει όμως τρόπος να “προλάβουμε” την ανάπτυξη αλλεργιών;
Η ενδομήτριος ζωή, η βρεφική και παιδική ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας για την εγκαθίδρυση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος στον αναπτυσσόμενο οργανισμό. Αρχικά, σημαντικό βάρος πρέπει να δοθεί στην ισορροπημένη διατροφή τόσο της εγκυμονούσας όσο και της θηλάζουσας μητέρας. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να προτείνονται εξαντλητικές δίαιτες στις μητέρες για την πρόληψη αλλεργίας. Η αλήθεια όμως διαφέρει, καθώς δεν υπάρχει κάποιο προληπτικό όφελος από τον αποκλεισμό τροφών. Οπότε μία ισορροπημένη δίαιτα και η ενθάρρυνση του μητρικού θηλασμού μπορούν να δημιουργήσουν ασπίδα για την ανάπτυξη αλλεργιών.
Κομβικό σημείο αποτελεί επίσης και η εισαγωγή στέρεων τροφών στα βρέφη. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια καθυστερούσαμε την εισαγωγή των “αλλεργιογονικών” τροφών όπως π.χ. ψαριού, ξηρών καρπών κ.τ.λ., γεγονός που όχι μόνο δεν προστάτεψε αλλά συνέβαλε στην αύξηση της τροφικής αλλεργίας στην παιδική ηλικία. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η τακτική κατανάλωση ενός τροφικού αλλεργιογόνου -μετά τους 4 μήνες ζωής- προστατεύει από την ανάπτυξη αλλεργίας, καθώς “εκπαιδεύει” το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίσει τις τροφές ως “φιλικές”. Ήδη από το 2008 όλοι οι σχετικοί επιστημονικοί οργανισμοί σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία έχουν αναθεωρήσει τις οδηγίες τους, προτείνοντας να μην καθυστερεί η εισαγωγή οποιασδήποτε τροφής μετά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής. Αυτό ισχύει για όλες τροφές. Φυσικά, για τα παιδιά που έχουν εμφανίσει τροφική αλλεργία ή πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) σωστό είναι να προηγούνται τα αντίστοιχα δερματικά τεστ, ώστε να υπάρχει πλήρης ασφάλεια κατά την πρώτη χορήγηση.
Στην περίπτωση δε της ατοπικής δερματίτιδας, ο χειρισμός και η σωστή ενημέρωση είναι άκρως σημαντικά καθώς η ανεπαρκής αντιμετώπισή της είναι η αιτία εμφάνισης των υπόλοιπων ατοπικών νοσημάτων (τροφική αλλεργία, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα). Συνεπώς, η φροντίδα του εκζέματος από την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων, αποτελεί καθοριστικό βήμα στην πρόληψη εμφάνισης αλλεργικών νοσημάτων.
Τέλος, σημαντικό είναι να συμφιλιωθούμε με τα “καλά” μικρόβια! Το ανθρώπινο σώμα κατοικείται από δισεκατομμύρια μικρόβια. Το σύνολο των μικροοργανισμών αυτών αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος για τη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας. Έλλειψη επαρκούς διέγερσης από μεγάλο αριθμό διαφορετικών βακτηριδίων, μπορεί να οδηγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να εμφανίσει υπερβολική αντίδραση σε αβλαβείς ουσίες που συναντά, όπως για παράδειγμα τα αλλεργιογόνα.
Το σύγχρονο περιβάλλον διαβίωσης στα αστικά κέντρα μακριά από το φυσικό, μικροβιοφόρο περιβάλλον, η υπερβολική απολύμανση και η εξαπλωμένη χρήση των αντιβιοτικών έχουν συντελέσει σημαντικά στην απορρύθμιση του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου, με αποτέλεσμα την έκρηξη του αλλεργικού κύματος.
Αυτό που μπορούμε λοιπόν να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση, να αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών και απολυμαντικών μέσων για να αφήσουμε τα “καλά” μικρόβια να μας προστατέψουν.